Links

steenworp

Thuiswerken leidt tot meer werktevredenheid

20 januari 2012

Bron: nu.nl
AMSTERDAM - Hoogopgeleide werknemers die een deel van hun werk thuis verrichten in plaats van op de zaak, zijn daar in grote meerderheid bijzonder positief over.

Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair onder 11.000 hoogopgeleide medewerkers van 70 (middel)grote Nederlandse bedrijven. Bijna 5000 van hen blijken hun werk deels thuis te doen.
Van de ondervraagden die (deels) thuiswerken blijkt 77 procent zich thuis (veel) beter te kunnen concentreren; 78 procent zegt thuis effectiever te werken. Eveneens 78 procent vindt dat door thuiswerken de eigen werk-privébalans is verbeterd (geen gedoe over kinderen uit school halen bijvoorbeeld). Slechts 16 procent laat zich thuis wel eens afleiden door privézaken.

 

It- en consultancybedrijven
Hoogopgeleide werknemers van it- en consultancybedrijven blijken het positiefst over thuiswerken en de bereidheid van de baas om dat mogelijk te maken. Helemaal bovenaan staat it-bedrijf Macaw; medewerkers geven gemiddeld het rapportcijfers 8,13 voor de thuiswerkcultuur bij hun bedrijf.
Opvallend is dat werknemers van bedrijven met een positieve thuiswerkcultuur, doorgaans ook erg tevreden zijn met de werksfeer in het algemeen. Zo kwam Macaw in 2010 en 2011 als beste uit de bus in het Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek.

 

Gemeenteambtenaren
Medewerkers van commerciële bedrijven zijn doorgaans positiever over de thuiswerkmogelijkheden dan hoogopgeleiden bij de (semi-)overheid. Met name gemeenteambtenaren geven hun werkgever een lage score waar het op thuiswerken aankomt.

 

Meer overwerk
Iets meer dan de helft (52 procent) van de deelnemers aan het onderzoek zegt meer over te werken sinds ze aan het nieuwe werken doen. Opvallend is dat hoogopgeleiden niet bang zijn dat veel thuiswerken leidt tot onzichtbaarheid en dus minder waardering van collega’s en de baas.
Slechts 6 procent van de ondervraagden geeft aan zelf zichtbaarder te worden doordat andere collega’s veel thuiswerken. Maar 4 procent meent op kantoor meer gewaardeerd te worden omdat anderen thuis aan het werk zijn.