Links

steenworp

Bijna verdubbeling vastgoedinvesteringen Nederland

18 februari 2015

Bijna verdubbeling vastgoedinvesteringen Nederland

In 2014 is er fors meer geïnvesteerd in Nederlands vastgoed. In totaal werd er ruim 9 miljard belegd in de sector, bijna een verdubbeling ten opzichte van de voorgaande twee jaren.

Dit schrijven analisten van ABN Amro in een rapport. In 2013 en 2012 werd er respectievelijk 5 en 4 miljard euro geïnvesteerd in vastgoed.

 

De enorme toename wordt toegeschreven aan buitenlandse investeerders. Volgens ABN biedt de Nederlandse markt een aantrekkelijk rendement en zijn de vooruitzichten voor de kredietmarkt positief.

 

De vastgoedmarkt in Nederland heeft nu het grootste aandeel buitenlandse beleggers. Een hoge risicopremie die in 2014 steeg naar 5,7 procent trekt de investeerders aan. Deze buitenlandse partijen bieden kansen voor Nederlandse organisaties. De investeerders zorgen voor extra liquiditeit op de vastgoedmarkt.

 

Kapitaal vrijmaken

"Zo kunnen bestaande beleggers hun kapitaal vrijmaken om ergens anders te investeren. Bovendien voegen buitenlandse beleggers waarde toe aan de bestaande vastgoedmarkt door leegstand tegen te gaan en te investeren in panden", aldus Erik Steinmaier van ABN Amro.

"Tot slot helpen ze bij de transformatie van de Nederlandse woningmarkt, doordat ze corporatie-eigendom opkopen."

 

Nederlandse partijen domineren de vastgoedmarkt nog wel. Vooral in sommige segmenten, zoals de kleine winkelpanden, zijn Nederlandse partijen actief. Onlangs meldde vastgoedadviseur CBRE al dat buitenlandse partijen meer geïnvesteerd hadden in winkelvastgoed in Nederland.