Links

steenworp

Concrete afspraken huurder en verhuurder met 'Leidraad Green Lease'

29 november 2011

Bron: PropertyNL

Categorie: Overig

 

AMSTERDAM - Agentschap NL heeft vandaag de 'Leidraad Green Lease’ gepubliceerd. De leidraad is ontwikkeld door vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle en geïnitieerd door Platform Duurzame Huisvesting. In Green Lease contracten maken huurder en verhuurder afspraken over hoe zij gezamenlijk hun duurzaamheidsambities waarmaken.

 

Vaak komen duurzame ambities niet van de grond. Een belangrijke reden hiervoor is de split incentive problematiek. Dit houdt in dat de ontwikkelaar of eigenaar van een gebouw investeert in energiebesparende maatregelen maar dat alleen de huurder profiteert van de opbrengsten van de lagere energierekening. Een Green Lease kan deze split incentive problematiek oplossen, aldus Agentschap NL.

In een Green Lease contract maken huurder en verhuurder concrete afspraken over de verdeling van de kosten, baten en risico’s bij het verduurzamen van een gebouw. Er zijn verschillende vormen van Green Lease met verschillende, gezamenlijke ambitieniveaus ten aanzien van de mate van duurzaamheid.

De leidraad geeft uitleg en achtergronden over Green Leases. Ook de aanpak voor het opstellen van een dergelijk duurzaam huurcontract komt aan bod. De leidraad laat een aantal voorbeelden zien van duurzame huurcontracten, zoals de samenwerking tussen de Deutsche Bank en DekaBank en tussen Gasterra en Triodos Bank